Diabetische voet
De diabetische voet kenmerkt zich door diverse complicaties:
- Verminderde bloedtoevoer: een slechte bloedtoevoernaar benen en voet is een veel voorkomend probleem bij diabetis. Omdat er minder bloed- en zuurstoftoevoer plaatsvindt, genezen wondjes aan de voeten minder goed.
- Uitval van zenuwen: door beschadiging van zenuwen verminderen of volledig uitvallen. Gevolg: u voelt minder snel de pijn waardoor eerder blaren of wondjes onstaan, die vervolgens weer, moeilijk genezen of gaan infecteren. Ook het tijdig signaleren van veranderingen als overmatig eeltvorming wordt lastiger.
- Verandering van de huid: ten gevolge van zenuwbeschdiging kan de huid erg droog worden, schilferen en kloven gaan vertonen.
- Gevoeligheid voor infecties: patiënten met diabetes hebben een verlaagde weerstand en hun voeten zijn hierdoor gevoeliger voor infecties. Hiertoe behoren schimmelinfecties en kalknagels.
- Vergroeiingen van de voet: diabetes kan uitval van de kleine voetspieren veroorzaken, met als gevolg standveranderingen van de voet. Door problemen met de suikerstofwissleing kunnen uw voetgewrichten stijf worden en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatig eeltvorming, dat weer kan leiden tot wondjes onder het eelt.
Wat kunt u zelf doen?
Om te voorkomen dat u in de toekomst problemen krijgt met uw voeten, kunt u als diabetespatiënt zelf al veel doen:
- Voorkom een droge huid. Smeer uw voeten dagelijks in met een voetcrème die gechikt is voor de diabetische huid.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, beschadigingen of wondjes.
- Let daarbij ook op kleur, zwelling en kloppen van de aderen. Vergeet bij de inspectie de ruimtes tussen uw tenen niet.
- Om de bloedsomloop te bevorderen is het goed om regelmatig te bewegen of voetgymnastiek te gaan doen. Gaat u wandelen? Las dan op tijd een pauze in en loop in kleine stapjes.
- Loop nergens op blote voeten, ook niet op het strand.
- Controleer uw schoenen op oneffenheden,schurende naden en materiaal in de schoen.